Skolverket igår

Igår spelade vi på en sex- och samlevnadskurs i Skolverkets lokaler i Stockholm. Det var ett otroligt litet scenutrymme men en väldigt laddad publik så spelningen blev rolig och som alltid lärorik. Vi får ta del av så många historier av vad människor varit med om i sex- och samlevnadssammanhang. Både roligt och skrämmande. På fredag gör vi vår sista spelning i sex- och samlevnad i Skolverkets regi. Trist och sorgligt, men förhoppningsvis blir det fler spelningar för engagerad skolpersonal framöver i annan regi...

Vi kan ta emot mer publik på kurserna i Sex och samlevnad!!!

Känner du någon verksam lärare/skolledare som brinner för bättre Sex och samlevnadsundervisning i skolan?

Vi spelar i Visby 8/10,Stockholm 25/10  och i Umeå den 29/10. Kom eller tipsa dina bekanta om föreställningen. Om du, eller någon du känner vill komma - kontakta oss på
forumteatergruppen.breyta@telia.com

Välkomna hälsar Breyta

Hektisk höst för Forumteatergruppen Breyta

Trots att vi inte gjort blogginlägg på länge så är Breyta på gång. I våras blev det tydligen inga inlägg alls... Antagligen för att jag (Camilla) som oftast skriver var helt uppe i skrivandet av min kandidatuppsats i Dramapedagogik. Skrev uppsatsen: "Den normkritiska dramapedagogen?" tillsammans med Marlene Solca. Uppsatsen handlar om ett normkritiskt perspektiv som kan vara användbart i alla praktiker och pedagogiker, även om den är skriven från en dramapedagogisk vinkel. Klicka på länken http://www.uppsatser.se/uppsats/998a4ac3ba/eller sök på uppsatser.se.

Breytas höst har varit rolig och hektisk. På grund, eller tack vare, barnafödande, studier, andra jobb och annat har vi fått gladjen att utöka Breyta med nya och trevliga tillfälliga medlemmar. I höst har vi berikats av de eminenta skådisarna Jesper, My och Dick.

Terminen började i Åseda, Småland. Precis som förra året. Enda skillnaden var att vi denna gång spelade "alla mellan stolarna" En föreställning som riktar sig till skola, polis, socialtjänst och barn och ungdomspsykiatrin om samverkan så att inte barn och unga ska falla mellan stolarna.

Senare var vi i Jönköping för att spela för skolpersonal på deras uppstartsdag. Där spelade vi bla Genusresan. En scen om hur kön görs, från att vi ligger i magen till dess att vi möter döden.

Vi har även varit i Östersund och Hudiksvall, där vi spelat på universitets- och högskolekurser för verksamma lärare. På dessa kurser får vi, förutom att vi spelar scener om sex och samlevnad, ta del av deltagarnas minnen från deras egen skoltid och upplevda sex och samlevnadslektíoner. Detta leder till mycket skratt. Många har minnnen av "Papphammar-lärare" som fumligt försöker förmedla ett budskap, men många har också minnen av bra lärare som vågar ta ett samtal o
svara på frågor från eleverna. En kursdeltagare berättade att hon hade fått se en film om sex och samlevnad och sedan var "det klart". En annan kursdeltagare insåg då att de gått på samma skola. Hennes klass hade inte fått se filmen utan bara fått höra ljudet av filmen. Det var deras sex och samlevnad. Många historier berättas också om hur läraren bara bläddrar vidare när kapitlet om sex och samlevnad kommer på tur.

På kurserna har det blivit rätt mycket prat om heteronormativitet i undervisningen och toleranspedagogik. Vi är glada för att Maria Wester och Monika från Umeå universitet kan ta vid i sina föreläsningar med alla ämnen och frågor och ämnen som dyker upp som vi inte behandlat klart, eller inte hinner behandla.
RSS 2.0